Om oss

Historikk

Bygg

 

BERGGREN FYLTE 90 ÅR I 2014 SOM FISKEMAT PRODUSENT/LEVERANDØR I KONGSVINGER, HER ER EN LITEN HISTORISK TILBAKEBLIKK.

1924 kom Hans G. Berggren til Kongsvinger og startet Kongsvinger Fiskeutsalg i kjelleren av Glommengata 2. Hans kjennskap til Kongsvinger var som offisers aspirant ved Kongsvinger festning. Opprinnelig var han fra Sandefjord, der familien startet fiskeutsalg i 1911.

FERSK OG SALTET FISK

I starten bestod varesortimentet av fersk og saltet fisk, kreps, vilt og bær. Fisken kom med tog og ble hentet på stasjonen med dra-kjerre eller slede. De ferdige produktene ble distribuert med sykkel. Omsetningen og sortimentet økte, og engroshandelen ble den største delen av omsetningen.

I 1930 kjøpte han Glommengata 15. Også her lå butikken til å begynne med i kjelleren. Etter et par år ble forretningen flyttet opp i 1. etasje.

I 1953 flyttet bedriften inn i nytt bygg i Glommengata 23B. I 1958 startet bedriften fiskematproduksjon. Det første året var produksjonen ca. 1.400 kg. I tillegg ble varesortimentet utvidet til å omfatte engrossalg av frukt, grønnsaker og Delikat salater. Distribusjonen foregikk heretter med lastebiler.

 

GENERASJONSSKIFTE

Sønnen Jan Berggren tok over driften i 1965. I 1969 begynte Berggren som agent for Drammens Is A/S. På 70-tallet ble driften konsentrert omkring bearbeiding og røyking av fisk og produksjon av fiskemat. I tillegg til dette hadde bedriften bærmottak og distribusjon av Delikat- og Drammens Is-produkter. På slutten av 70-tallet startet bedriften produksjon av pasteuriserte fiskemat-produkter. Inntil da var produktene pakket i papir eller plastposer. Engrossalget av frukt og grønnsaker ble solgt til Banan Matthiessen (BAMA).
Tredje generasjon ved Hans Christian Berggren overtok distribusjonen av Drammens Is. Bilparken økte, og distribusjonsnettet omfattet etter hvert store deler av østlands-området. Lokalene i Glommengata 23B ble utvidet.

 

FISKEMATPRODUKSJON OVERTAR

På begynnelsen av 80-tallet startet planleggingen med å utvide produksjonskapasiteten på fiskemat, og på slutten av 80-tallet var fiskematproduksjonen det viktigste satsingsområdet i bedriften. I 1986 overtok Jan Berggrens fire sønner driften etter sin far, og Hans Christian Berggren ble daglig leder. I 1990 flyttet bedriften til nytt anlegg på Siva industriområde i Kongsvinger. A/S Berggren kjøpte anlegget av Siva i 1998.

I perioden 2009 til 2012 ble det bygd på ca. 1500 kvm fordelt på produksjonslager og fryseanlegg. Dette har ført til at Berggren har blitt en av Norges største og mest moderne anlegg for fiskematproduksjon.

Sommeren 2015 overtok Tore Berggren jobben som daglig leder etter Hans Christians bortgang.

I 2017 kom Insula AS inn som nye eiere av A/S Berggren, og sommeren 2018 endret fabrikknavnet fra Berggren til Insula Produksjon avd. Kongsvinger. Merkenavnet Berggren finnes fortsatt på produktene i butikkene.